Το «αόρατο χέρι» του Adam Smith είναι εδώ ● Αντώνης Παπαγιαννόπουλος

Το «αόρατο χέρι» του Adam Smith είναι εδώ | Η Πολιτική Οικονομία σε Συναπόδειξη με την Οικολογία, τη Φυσική και τα Μαθηματικά. ● Αντώνης Παπαγιαννόπουλος ● Εκδόσεις: University Studio Press – 2014 | ISBN 9789601221939 σελ.380

Το «αόρατο χέρι» του Adam Smith είναι εδώ

Το «αόρατο χέρι» του Adam Smith είναι εδώ ● Αντώνης Παπαγιαννόπουλος

Αντώνης Παπαγιαννόπουλος – University Studio Press – ISBN 9789601221939

ΥπότιτλοςΗ Πολιτική Οικονομία σε Συναπόδειξη με την Οικολογία, τη Φυσική και τα Μαθηματικά.
ΣυγγραφέαςΑντώνης Παπαγιαννόπουλος
ΕκδότηςUniversity Studio Press
Έτος Έκδοσης2014
Σελίδες380
Μέγεθος24 × 17
Εξώφυλλο – –
ISBN 139789601221939
ISBN-13978-960-12-2193-9
ΘεματολογίαΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ● ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Περίληψη – Περιεχόμενα

Το «αόρατο χέρι» του Adam Smith είναι εδώ ● Αντώνης Παπαγιαννόπουλος

Το ανά χείρας βιβλίο -προϊόν προβληματισμού και έρευνας πενήντα περίπου ετών- ισχυρίζεται, ότι εντόπισε το ΑΟΡΑΤΟ ΧΕΡΙ του Adam Smith μέσα στο Ατέρμον Δικτυόγραμμα του Σχ. 7 και στη Συμπαντική Πολυαναλογία 41, αποσπάσματα των οποίων κοσμούν το εμπροσθοεξώφυλλό του. Ως κρίσιμο εργαλείο απάντησης αυτού του προβλήματος, ο συγγραφέας εισηγήθηκε και χρησιμοποίησε πρωτοτύπως μια θερμοδυναμικής λειτουργίας Ομοιοπαθητική Αρχή (βλ. Πρόλογο). Στην Αρχή αυτή στηρίζεται όλο το οικοδόμημα του βιβλίου. Τυχόν ανατροπή της συνεπάγεται ακύρωση του οικοδομήματος. Πέρασαν ήδη 25 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση και δημοσίευσή της και δεν δέχτηκε μέχρι σήμερα κανένα απολύτως αρνητικό σχόλιο, ούτε γραπτό ούτε προφορικό. Ο χρόνος κριτικής για αποδοχή ή απόρριψή της δεν έχει ημερομηνία λήξης. Αυτό αφορά όλους -συνεπώς κι’ εσάς- και ιδιαιτέρως όλα τα ανήσυχα πνεύματα που θεωρούν την αλήθεια όχι δεδομένη, αλλά συνεχώς αναζητητέα, και τους αρέσει η επαφή με τις νέες ιδέες.
“Κάθε άτομο προσπαθεί να χρησιμοποιεί τα χρήματά του με τέτοιον τρόπο, ώστε να του αποδίδουν τη μεγαλύτερη δυνατή αξία. Κατά κανόνα, ούτε είναι στις προθέσεις του ιδιώτη να προωθεί το γενικό καλό, αλλά ούτε και έχει επίγνωση πόσο το προωθεί. Επιδιώκει το δικό του μόνο συμφέρον, το δικό του μόνο όφελος. Και κατά την επιδίωξή του αυτή, κάποιο ΑΟΡΑΤΟ ΧΕΡΙ τον οδηγεί στην προώθηση ενός σκοπού που δεν συγκαταλέγεται στις προθέσεις του. Επιδιώκοντας το δικό του συμφέρον, συχνά προωθεί το συμφέρον της κοινωνίας πιο αποτελεσματικά από ό,τι αν συνειδητά απέβλεπε στην προώθηση του τελευταίου». (βλ. Adam Smith 1776/1991: Ο πλούτος των εθνών)
“Ο Adam Smith δεν όρισε τις προτάσεις του για το ΑΟΡΑΤΟ ΧΕΡΙ με γεωμετρική ακρίβεια και ποτέ δεν το απέδειξε. Ούτε κανένας ως τις μέρες μας γνωρίζει τον τρόπο να το αποδείξει ή έστω και να διατυπώσει καλλίτερα την κεντρική αλήθεια αυτού του δόγματος». (βλ. Pail Samuelson 1973/1975: Οικονομική)
“Οι ανταγωνιστικές αγορές του σήμερα, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, καθοδηγούνται από μια διεθνή έκδοση του ΑΟΡΑΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ του Adam Smith, η οποία είναι ακαταμάχητα σκοτεινή». (βλ. Alan Greenspan 31/3/2011: Συνέντευξη στους Financial Times της Νέας Υόρκης)
“Έχουμε στους ώμους μας μια ευθύνη, η οποία ποτέ δεν άγγιξε τον άνθρωπο πάνω στη Γη. Γι’ αυτό, η Ηθική πρέπει να ξαναθεμελιωθεί. Χρειαζόμαστε μια Οικολογική Ηθική». (βλ. Hans Jonas 1992: Φιλοσοφικές έρευνες και μεταφυσικές εικασίες)


Τα ανωτέρω στοιχεία και πληροφορίες είναι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά - Επίσημη πληροφόρηση μπορείτε να αντλείτε από τους κατά περίπτωση εκδοτικούς οίκους