Αριθμητικές μέθοδοι επίλυσης διαφορικών εξισώσεων. Eφαρμογές μηχανική

Αριθμητικές μέθοδοι επίλυσης διαφορικών εξισώσεων με εφαρμογές στη μηχανική ● Ευριπίδης Παπαμίχος ● Εκδόσεις: Τζιόλα – 2004 | ISBN 9789604180523 σελ.84

Αριθμητικές μέθοδοι επίλυσης διαφορικών εξισώσεων με εφαρμογές στη μηχανική

Αριθμητικές μέθοδοι επίλυσης διαφορικών εξισώσεων. Eφαρμογές μηχανική

Ευριπίδης Παπαμίχος – Τζιόλα – ISBN 9789604180523

Υπότιτλος – –
ΣυγγραφέαςΕυριπίδης Παπαμίχος
ΕκδότηςΤζιόλα
Έτος Έκδοσης2004
Σελίδες84
Μέγεθος25 × 17
ΕξώφυλλοΜαλακό εξώφυλλο
ISBN 139789604180523
ISBN-139789604180523
ISBN 109604180525

Περίληψη – Περιεχόμενα

Αριθμητικές μέθοδοι επίλυσης διαφορικών εξισώσεων. Eφαρμογές μηχανική

Στη παρούσα φάση εξέλιξης των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ειδίκευσης στα Ελληνικά Πολυτεχνεία διαπιστώνεται ότι ένας υποψήφιος διδάκτορας μηχανικός χρειάζεται να αποκτήσει στερεές θεωρητικές βάσεις στη μηχανική. Παράλληλα όμως χρειάζεται να αναπτύξει και επιδεξιότητες για την αριθμητική επίλυση σύνθετων προβλημάτων αρχικών και συνοριακών τιμών.
Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι ο σημερινός Έλληνας σπουδαστής, απόφοιτος Πολυτεχνείου, υστερεί σε εκπαίδευση και εξοικείωση στον προγραμματισμό αριθμητικών αλγορίθμων για την επίλυση μαθηματικών μοντέλων. Πολύ συχνά θα δούμε τον σπουδαστή να εκπαιδεύεται απλά ως χρήστης κάποιων υπολογιστικών πακέτων, χωρίς τη δυνατότητα αντίληψης και παρακολούθησης του αλγορίθμου και των παραδοχών πάνω στις οποίες βασίζεται το εκάστοτε μοντέλο.

Το παρόν σύγγραμμα του Επίκουρου Καθηγητή Ευριπίδη Παπαμίχου περιλαμβάνει αριθμητικές μεθόδους επίλυσης διαφορικών εξισώσεων με εφαρμογές στην επιστήμη του μηχανικού, βασισμένες στις πεπερασμένες διαφορές (finite differences). Όσον αφορά τις Σύνηθεις Διαφορικές Εξισώσεις, αντιμετωπίζονται τόσον προβλήματα αρχικών τιμών πρώτης και δεύτερης όσο και προβλήματα συνοριακών τιμών δεύτερης ή ανώτερης τάξης. Από τις Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις αντιμετωπίζονται τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα γραμμικών εξισώσεως δεύτερης τάξης, η ελλειπτική εξίσωση Poisson/Laplace, η παραβολική εξίσωση θερμότητας και η υπερβολική εξίσωση κύματος. Οι ασκήσεις που επιλέχθηκαν για την εμπέδωση αυτών των τεχνικών είναι άριστα επιλεγμένες και παρουσιασμένες.

Η παρούσα εισαγωγή στις «Αριθμητικές μεθόδους επίλυσης διαφορικών εξισώσεων με εφαρμογές στη μηχανική» χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα και απλότητα του ύφους και της παρουσίασης. Το σύγγραμμα είναι πολύ καλά οργανωμένο και λίαν διδακτικό και καλύπτει ένα κενό στη σχετική ελληνική βιβλιογραφία.

(από τον πρόλογο του Ιωάννη Βαρδουλάκη, Καθηγητή Ε.Μ.Π.)


Τα ανωτέρω στοιχεία και πληροφορίες είναι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά - Επίσημη πληροφόρηση μπορείτε να αντλείτε από τους κατά περίπτωση εκδοτικούς οίκους