Ασκήσεις ανώτερων Μαθηματικών ● Αλέξανδρος Λαζαρίδης ● Εκδόσεις Ζήτη

Ασκήσεις ανώτερων Μαθηματικών ● Αλέξανδρος Ν. Λαζαρίδης ● Εκδόσεις: Ζήτη – 2010 | ISBN 9789604561872 σελ.151

Ασκήσεις ανώτερων Μαθηματικών

Ασκήσεις ανώτερων Μαθηματικών ● Αλέξανδρος Λαζαρίδης ● Εκδόσεις Ζήτη

Αλέξανδρος Ν. Λαζαρίδης – Ζήτη – ISBN 9789604561872

Υπότιτλος – –
ΣυγγραφέαςΑλέξανδρος Ν. Λαζαρίδης
ΕκδότηςΖήτη
Έτος Έκδοσης2010
Σελίδες151
Μέγεθος27 × 21
ΕξώφυλλοΜαλακό εξώφυλλο
ISBN 139789604561872
ISBN-139789604561872
ISBN 109604561871

Περίληψη – Περιεχόμενα

Ασκήσεις ανώτερων Μαθηματικών ● Αλέξανδρος Λαζαρίδης ● Εκδόσεις Ζήτη

Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί να δώσει στους φοιτητές τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν κλασικές ασκήσεις, που αφορούν στις συναρτήσεις πολλών μεταβλητών, όπως μερικές και ολικές παράγωγοι, μερικά και ολικά διαφορικά, αναζήτηση ακροτάτων, κυρίως με δύο μεταβλητές, διπλά και τριπλά ολοκληρώματα συμπεριλαμβανομένων και των γεωμετρικών εφαρμογών τους, επικαμπύλια και επιφανειακά ολοκληρώματα και τέλος διαφορικές εξισώσεις πρώτης και δευτέρας τάξεως καθώς επίσης και συστήματα διαφορικών εξισώσεων.

Στα διπλά και τριπλά ολοκληρώματα δεν δόθηκαν ασκήσεις που αποσκοπούν στις ροπές και κέντρα μάζας. Στις συναρτήσεις δεν δόθηκαν ασκήσεις σχετικές με την κλίση (rot), την απόκλιση (div) και περιστροφή (rot, curl).

Στις διαφορικές εξισώσεις υπήρξαμε σχετικά αναλυτικοί και πέρα από τις κλασικές μεθόδους κάναμε χρήση και του μετασχηματισμού Laplace. Τον μετασχηματισμό Laplace τον χρησιμοποιήσαμε και στη λύση συστημάτων διαφορικών εξισώσεων και διαφορικών εξισώσεων με συντελεστές πολυώνυμα της ανεξάρτητης μεταβλητής, εξισώσεις που συχνά απαντώνται στις φυσικές και τεχνικές επιστήμες.

Στα περιθώρια του βιβλίου παρατίθεται πλούσια εικονογράφιση σχετικά με τις μελετούμενες ασκήσεις, καθώς επίσης όλες οι απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις που οδηγούν στη λύση των ασκήσεων. Πολλές φορές τόσο τα σχήματα, όσο και οι παρατηρήσεις, που δίνονται στα περιθώρια, επαναλαμβάνονται σε διαφορετικές θέσεις.

Σημειώνεται ότι οι παρατιθέμενες λύσεις δίνονται για να γίνει επαλήθευση των αποτελεσμάτων που οι φοιτητές βρίσκουν και μόνο στην πολύ δύσκολη περίπτωση να αποτελούν πηγή εκμάθησης.

Σε όλο το βιβλίο μας αποφύγαμε συστηματικά τη διεξοδική επίλυση των απλών ολοκληρωμάτων, αορίστων και ορισμένων, θέματα που υποτίθεται ότι οι ασχολούμενοι γνωρίζουν καλά, γιατί η γνώση τους είναι προαπαιτούμενο.

Πιστεύω ότι θα υπάρξουν φοιτητές των θετικών και πολυτεχνικών σχολών που θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)


Τα ανωτέρω στοιχεία και πληροφορίες είναι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά - Επίσημη πληροφόρηση μπορείτε να αντλείτε από τους κατά περίπτωση εκδοτικούς οίκους