Εισαγωγή στη θεωρία των πιθανοτήτων και εφαρμογές ● Μάρκος Β. Κούτρας

Εισαγωγή στη θεωρία των πιθανοτήτων και εφαρμογές ● Μάρκος Β. Κούτρας ● Εκδόσεις: Σταμούλη – 2012 | ISBN 9789603519034 σελ.858

Εισαγωγή στη θεωρία των πιθανοτήτων και εφαρμογές

Εισαγωγή στη θεωρία των πιθανοτήτων και εφαρμογές ● Μάρκος Β. Κούτρας

Μάρκος Β. Κούτρας – Σταμούλη – ISBN 9789603519034

Υπότιτλος – –
ΣυγγραφέαςΜάρκος Β. Κούτρας
ΕκδότηςΣταμούλη
Έτος Έκδοσης2012
Σελίδες858
Μέγεθος25 × 20
ΕξώφυλλοΜαλακό εξώφυλλο
ISBN 139789603519034
ISBN-139789603519034
ISBN 109603519030

Περίληψη – Περιεχόμενα

Εισαγωγή στη θεωρία των πιθανοτήτων και εφαρμογές ● Μάρκος Β. Κούτρας

“Έστω δη η ρητορική δύναμις περί έκαστον του θεωρήσαι το ενδεχόμενον πιθανόν».

“εφόσον ένας νόμος των μαθηματικών αναφέρεται στην πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι βέβαιος, και αν είναι βέβαιος δεν μπορεί να αναφέρεται στην πραγματικότητα».

Οι δύο προηγούμενες ρήσεις, που οφείλονται στον Αριστοτέλη (“Ρητορική», Βιβλίο Πρώτο) και στον Αlbert Einstein αντίστοιχα, συμπυκνώνουν με τον καλύτερο τρόπο την αναγκαιότητα να γνωρίσει κανείς τους κανόνες που διέπουν την αβεβαιότητα, δηλαδή τη θεωρία πιθανοτήτων. Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να μυήσει τον αναγνώστη στο μυσιικά της περιοχής των πιθανοτήτων, παρουσιάζοντας τόσο την απαραίτητη θεωρία όσο και ενδιαφέροντα παραδείγματα και εφαρμογές από διάφορες επιστημονικές περιοχές. Οι απαιτούμενες έννοιες δίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή απλότητα και σαφήνεια χωρίς όμως να θυσιάζεται η μαθηματική ορθότητα και η λογική τους συνέπεια. Για την επιλογή των λυμένων παραδειγμάτων και των ασκήσεων που προτείνονται προς λύση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε εφαρμογές που δείχνουν τη χρησιμότητα της θεωρίας πιθανοτήτων για την αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων.

Η ύλη που πραγματεύεται το βιβλίο αυτό καλύπτει τις ανάγκες ενός εισαγωγικού πανεπιστημιακού μαθήματος στη θεωρία πιθανοτήτων και για την κατανόησή της δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση της περιοχής των πιθανοτήτων. Ως εκ τούτου, το παρόν εγχειρίδιο θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα και για τους διδάσκοντες στην τελευταία τόξη των ενιαίων λυκείων της χώρας όπου καλύπτονται εισαγωγικές έννοιες πιθανοτήτων.

To βιβλίο περιλαμβάνει περισσότερες από:
– 1000 ασκήσεις, ταξινομημένες σε δύο διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας
– 200 παραδείγματα λυμένο αναλυτικά
– 100 εργασίες για υπολογιστή με υποδείξεις για την αντιμετώπισή τους με χρήση του προγράμματος Μathematica.


Τα ανωτέρω στοιχεία και πληροφορίες είναι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά - Επίσημη πληροφόρηση μπορείτε να αντλείτε από τους κατά περίπτωση εκδοτικούς οίκους