Γεωμετρία για διαγωνισμούς (2ος τόμος) ● Χαράλ. Στεργίου ● Σαββάλας

Γεωμετρία για διαγωνισμούς τόμος 2 ● Χαράλαμπος Στεργίου ● Εκδόσεις: Σαββάλας – 2012 | ISBN 9789604931590 σελ.688

Γεωμετρία για διαγωνισμούς τόμος 2

Γεωμετρία για διαγωνισμούς (2ος τόμος) ● Χαράλ. Στεργίου ● Σαββάλας

Χαράλαμπος Στεργίου – Σαββάλας – ISBN 9789604931590

Υπότιτλος – –
ΣυγγραφέαςΧαράλαμπος Στεργίου
ΕκδότηςΣαββάλας
Έτος Έκδοσης2012
Σελίδες688
Μέγεθος24 × 17
ΕξώφυλλοΜαλακό εξώφυλλο
ISBN 139789604931590
ISBN-139789604931590
ISBN 109604931598

Περίληψη – Περιεχόμενα

Γεωμετρία για διαγωνισμούς (2ος τόμος) ● Χαράλ. Στεργίου ● Σαββάλας

Στο βιβλίο αυτό, που είναι το δεύτερο της σειράς «Γεωμετρία για Διαγωνισμούς», διαπραγματευόμαστε τη Μετρική Γεωμετρία.

Πιο συγκεκριμένα, η ύλη χωρίζεται σε 8 ενότητες:
– Στην πρώτη ενότητα περιέχονται το θεώρημα του Θαλή, τα όμοια τρίγωνα, τα θεωρήματα των διχοτόμων καθώς και τα βασικά θεωρήματα της δέσμης ευθειών.
– Στη δεύτερη ενότητα περιέχονται οι μετρικές σχέσεις των ορθογωνίων και των τυχαίων τριγώνων, οι μετρικές σχέσεις στον κύκλο και γίνεται μια σύντομη αναφορά στον ριζικό άξονα και το ριζικό κέντρο.
– Στην τρίτη ενότητα αναπτύσσονται τα εμβαδά, παρουσιάζονται διάφοροι τρόποι υπολογισμού εμβαδού επίπεδων σχημάτων και μέσα από πλήθος ασκήσεων αναδεικνύεται η ποικίλη χρήση τους στη λύση σύνθετων αποδεικτικών και υπολογιστικών ασκήσεων.
– Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζονται τα κανονικά πολύγωνα και η μέτρηση κύκλου.
– Στην πέμπτη ενότητα, που είναι ίσως και η πιο περιεκτική, περιέχονται τα αξιόλογα θεωρήματα, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην αντιμετώπιση δύσκολων ασκήσεων, όπως αυτές των Διαγωνισμών και των Ολυμπιάδων. Ανάμεσα στα θεωρήματα αυτά αναφέρουμε ενδεικτικά τα θεωρήματα Μενελάου, Ceva, Leibniz, Carnot, Pascal, Πτολεμαίου, Casey, Πάππου κ.λπ. Δεν θα μπορούσαν επίσης να λείπουν τα θεωρήματα που αφορούν τη συμμετροδιάμεσο, το σημείο Lemoine, το ποδικό τρίγωνο, τη σχέση Stewart, την πρόταση Steiner, τη σχέση Van AubeΙ, τον Απολλώνιο κύκλο καθώς και άλλα χρήσιμα θεωρήματα.
– Στις υπόλοιπες ενότητες παρουσιάζονται θέματα και ασκήσεις όλων των επιπέδων που αφορούν εθνικούς μαθηματικούς διαγωνισμούς διάφορων χωρών, διεθνείς διαγωνισμούς, όπως η Βαλκανιάδα, ο διαγωνισμός Baltic Way, ο διαγωνισμός Asian Pacific Mathematical Olympiad, η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα κ. ά.

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)


Τα ανωτέρω στοιχεία και πληροφορίες είναι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά - Επίσημη πληροφόρηση μπορείτε να αντλείτε από τους κατά περίπτωση εκδοτικούς οίκους