Η ιστορία των Μαθηματικών ● Richard Mankiewicz ● Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Η ιστορία των Μαθηματικών ● Richard Mankiewicz ● Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια – 2002 | ISBN 9789602212301 σελ.194

Η ιστορία των Μαθηματικών

Η ιστορία των Μαθηματικών ● Richard Mankiewicz ● Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Richard Mankiewicz – Αλεξάνδρεια – ISBN 9789602212301

Υπότιτλος – –
ΣυγγραφέαςRichard Mankiewicz
ΕκδότηςΑλεξάνδρεια
Έτος Έκδοσης2002
Σελίδες194
Μέγεθος24 × 20
ΕξώφυλλοΜαλακό εξώφυλλο
ISBN 139789602212301
ISBN-139789602212301
ISBN 109602212306
ΘεματολογίαΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΙΑΤΡΙΚΗ – ΔΙΚΑΙΟ ● ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΜετάφρασηΚΑΡΑΤΖΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Περίληψη – Περιεχόμενα

Η ιστορία των Μαθηματικών ● Richard Mankiewicz ● Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Πώς εξελίχθηκαν τα μαθηματικά διαμέσου των αιώνων; Πώς συνδέονται με τα μαθηματικά οι κατακτήσεις και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας; Πώς διαμόρφωσαν οι μαθηματικές ανακαλύψεις την αντίληψή μας για το σύμπαν; Ο Ρίτσαρντ Μάνκιεβιτς αφηγείται την πορεία της σημαντικής αυτής πνευματικής δραστηριότητας μέσα στο πέρασμα του χρόνου και των πολιτισμών. Δείχνει έτσι ότι τα μαθηματικά δεν είναι μόνο το αντικείμενο μιας μικρής ελίτ φιλοσόφων, θεολόγων και επιστημόνων, αλλά διαπερνούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Το προαιώνιο δέος για τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, τα μυστηριώδη «ημερολογιακά ραβδιά» των προϊστορικών λαών, οι χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν στο εμπόριο, τις εξερευνήσεις και τους πολέμους, οι καινοτομίες στην τεχνολογία και στις εικαστικές τέχνες – όλα μαρτυρούν την παρουσία των μαθηματικών στην καρδιά της ιστορίας.
Η διαδρομή αυτής της αέναα εξελισσόμενης επιστήμης σημαδεύεται από έναν θησαυρό εικόνων, που φιλοξενείται υποδειγματικά σ’ αυτή την έκδοση: από τα πλούσια διακοσμημένα μεσαιωνικά χειρόγραφα μέχρι την ανατρεπτική τέχνη του Νταλί και του Ντυσάν, από την αυστηρή ομορφιά των βαβυλωνιακών πήλινων πινακίδων μέχρι τη ρευστή πολυπλοκότητα των εικόνων του υπολογιστή. Ο εικαστικός πλούτος συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα κατανοητό κείμενο, που ξεκινάει από τα επιτεύγματα των αρχαίων λαών (από τους Βαβυλώνιους και τους Έλληνες μέχρι τους Άραβες και από τους Κινέζους και τους Ινδούς μέχρι τους Μάγια) για να φτάσει ως την επιστημονική και την ψηφιακή επανάσταση. Στην πορεία δίνει το πορτρέτο μεγάλων μορφών όπως ο Πτολεμαίος, ο Ομάρ Χαγιάμ ή ο Κοπέρνικος, αλλά και λιγότερο γνωστών μαθηματικών όπως ο Καρντάνο, ο Άμπελ ή ο Νας. Η ιστορία των μαθηματικών είναι έτσι ένα αριστουργηματικά αμάλγαμα ιστορίας, βιογραφίας και εκλαϊκευμένης επιστήμης, που φωτίζει έναν απροσδόκητα προσιτό και συναρπαστικό κόσμο.


Τα ανωτέρω στοιχεία και πληροφορίες είναι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά - Επίσημη πληροφόρηση μπορείτε να αντλείτε από τους κατά περίπτωση εκδοτικούς οίκους