Τα Μαθηματικά και το απροσδόκητο ● Ivar Ekeland ● Εκδόσεις Δίαυλος

Τα Μαθηματικά και το απροσδόκητο ● Ivar Ekeland ● Εκδόσεις: Δίαυλος – 1993 | ISBN 9789607140425 σελ.212

Τα Μαθηματικά και το απροσδόκητο

Τα Μαθηματικά και το απροσδόκητο ● Ivar Ekeland ● Εκδόσεις Δίαυλος

Ivar Ekeland – Δίαυλος – ISBN 9789607140425

Υπότιτλος – –
ΣυγγραφέαςIvar Ekeland
ΕκδότηςΔίαυλος
Έτος Έκδοσης1993
Σελίδες212
Μέγεθος21 × 14
Εξώφυλλο – –
ISBN 139789607140425
ΘεματολογίαΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΙΑΤΡΙΚΗ – ΔΙΚΑΙΟ ● ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΜετάφρασηΣΤΡΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Περίληψη – Περιεχόμενα

Τα Μαθηματικά και το απροσδόκητο ● Ivar Ekeland ● Εκδόσεις Δίαυλος

Αυτή είναι η δοκιμασία που έθεσα στον εαυτό μου να φέρει εις πέρας: να συνοψίσω, με λίγες εικόνες, τα «Μαθηματικά του Χρόνου», που είναι το κοινό υπόβαθρο μεγάλου μέρους της σύγχρονης επιστήμης. Οι επιτυχημένες εικόνες έχουν έναν τρόπο να εντυπώνονται στο μυαλό μας και να επηρεάζουν όλες τις ακόλουθες αντιλήψεις μας. Αυτό αληθεύει τόσο για την επιστήμη όσο και για την τέχνη. Οι τρείς νόμοι του Κέπλερ, για παράδειγμα, υπήρξαν κάτι πολύ περισσότερο από αστρονομική περιέργεια. Η εικόνα των πλανητών που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο σε ελλειπτικές τροχιές έχει εντυπωθεί στο μυαλό ειδικών και μη, γενιές ολόκληρες. Είναι μια από τις σταθερές, αλλά ανομολόγητες, αναφορές της σύγχρονης σκέψης.
Στις μέρες μας, μερικές εκπληκτικές εικόνες – η γάτα του Άρνολντ, το πέταλο του Σμαίηλ, η αιχμή του Τομ – είναι υποψήφιες για παρόμοια επιρροή.
Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω ορισμένες τέτοιες εικόνες. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, επειδή οι ρυθμοί στις μέρες μας είναι τόσο εντατικοί, με νέα προβλήματα προς λύση, που πέφτουν πάνω σε επιμέρους λύσεις παλιών προβλημάτων, ώστε όποιος ασχολείται με επιστημονική έρευνα οφείλει να τρέχει πολύ γρήγορα απλώς και μόνο για να παραμείνει στην ίδια θέση. Αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. . .


Τα ανωτέρω στοιχεία και πληροφορίες είναι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά - Επίσημη πληροφόρηση μπορείτε να αντλείτε από τους κατά περίπτωση εκδοτικούς οίκους