Νεοελληνική γλώσσα Μαθηματικά ● Τσουρέας ● Πρότυπα πειραματικά Λύκεια

Νεοελληνική γλώσσα – Μαθηματικά | Δοκιμασία μαθητών στα πρότυπα και πειραματικά Λύκεια (τρίτος τόμος). ● Ευστράτιος Τσουρέας ● Εκδόσεις: Τσουρέα – 2018 | ISBN 9786185292386 σελ.604

Νεοελληνική γλώσσα – Μαθηματικά

Νεοελληνική γλώσσα Μαθηματικά ● Τσουρέας ● Πρότυπα πειραματικά Λύκεια

Ευστράτιος Τσουρέας – Τσουρέα – ISBN 9786185292386

ΥπότιτλοςΔοκιμασία μαθητών στα πρότυπα και πειραματικά Λύκεια (τρίτος τόμος).
ΣυγγραφέαςΕυστράτιος Τσουρέας
ΕκδότηςΤσουρέα
Έτος Έκδοσης2018
Σελίδες604
Μέγεθος24 × 17
Εξώφυλλο – –
ISBN 139786185292386
ΘεματολογίαΣΧΟΛΙΚΑ – ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ● ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
ΕπιμέλειαΤΣΟΥΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Περίληψη – Περιεχόμενα

Νεοελληνική γλώσσα Μαθηματικά ● Τσουρέας ● Πρότυπα πειραματικά Λύκεια

Πρώτος, ο Αριστοτέλης θεώρησε ότι η κοινωνική συμβίωση αποτελεί πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου και πηγάζει απ’ την κοινωνική του ορμή. Η πολιτική κοινότητα είναι φυσική ανάγκη για τον άνθρωπο. «Εκ φύσεως» νιώθει ο άνθρωπος την ανάγκη να συνυπάρξει με τους συνανθρώπους του. Επομένως, ο άνθρωπος είναι προορισμένος «εκ φύσεως» να ζει μέσα στην πόλη. Μόνο ζώντας στην πόλη μπορεί ο άνθρωπος να διασφαλίζει τα αναγκαία για την επιβίωσή του και να εξασφαλίζει την ευδαιμονία (ευτυχία) του.
Ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος συμμετέχει στην πολιτική κοινότητα από φυσική προδιάθεση χωρίς κανένα εξαναγκασμό. Ο άνθρωπος είναι «φύσει πολιτικόν ζώον». Γιατί μόνο μέσα στην πόλη γίνεται αυτάρκης και ευτυχισμένος. Ο ανθρώπινος έναρθρος λόγος είναι η πιο μεγάλη απόδειξη ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του «ζώο πολιτικό».
Με τον έναρθρο λόγο του ο άνθρωπος εκφράζει τα δυσάρεστα και τα ευχάριστα συναισθήματά του· δηλώνει το βλαβερό και το ωφέλιμο, το άδικο και το δίκαιο. Μετέχοντας σ’ αυτά ο άνθρωπος δημιουργεί οικογένεια, κωμόπολη και τελικά την πόλη. Από τη φύση της η πόλη προηγείται σε σημασία παρά η οικογένεια και ο καθένας από μας.
Επομένως, είναι φυσική η τάση του ανθρώπου προς την πολιτική κοινωνία. Η τάση αυτή είναι στη φύση προγενέστερη από τα επιμέρους ανθρώπινα όντα ως άτομα και ως οικογένεια. Ο άνθρωπος έξω από την πόλη είναι ή ζώο ή θεός, δηλαδή ή κάτι κατώτερο ή κάτι ανώτερο από τη φύση του ανθρώπου. Ως ζώο πιστεύει ότι μπορεί να καλύψει μόνος του όλες τις ανάγκες του. Ως θεός νομίζει ότι είναι αυτάρκης. Όμως ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι ζώο και να νομίζει ότι είναι θεός.
Πολύ σωστά τονίζει ο Μακρυγιάννης ότι «είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ», γιατί αν χαθεί η πόλη, καταστρεφόμαστε όλοι οι πολίτες. Μόνο με κοινωνική και πολιτική σταθερότητα μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αυτάρκεια, την ευημερία και την ευτυχία μας.


Τα ανωτέρω στοιχεία και πληροφορίες είναι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά - Επίσημη πληροφόρηση μπορείτε να αντλείτε από τους κατά περίπτωση εκδοτικούς οίκους