Πρόκλου: «Περί σφαίρας» – Δαμιανού: «Κεφάλαια των οπτικών υποθέσεων»

Πρόκλου: «Περί σφαίρας» – Δαμιανού: «Κεφάλαια των οπτικών υποθέσεων» ● Ευάγγελος Κ. Σπανδάγος ● Εκδόσεις: Αίθρα Φυσικομαθηματικές Εκδόσεις – 2012 | ISBN 9789608333437 σελ.172

Πρόκλου: «Περί σφαίρας» – Δαμιανού: «Κεφάλαια των οπτικών υποθέσεων»

Πρόκλου: «Περί σφαίρας» - Δαμιανού: «Κεφάλαια των οπτικών υποθέσεων»

Ευάγγελος Κ. Σπανδάγος – Αίθρα Φυσικομαθηματικές Εκδόσεις – ISBN 9789608333437

Υπότιτλος – –
ΣυγγραφέαςΕυάγγελος Κ. Σπανδάγος
ΕκδότηςΑίθρα Φυσικομαθηματικές Εκδόσεις
Έτος Έκδοσης2012
Σελίδες172
Μέγεθος21 × 14
ΕξώφυλλοΜαλακό εξώφυλλο
ISBN 139789608333437
ISBN-139789608333437
ISBN 109608333431

Περίληψη – Περιεχόμενα

Πρόκλου: «Περί σφαίρας» – Δαμιανού: «Κεφάλαια των οπτικών υποθέσεων»

Το παρόν βιβλίο, το οποίο περιέχει τέσσερις μικρές πραγματείες, χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος περιέχει το διάσημο και λίαν κατανοητό αστρονομικό έργο του Πρόκλου «Περί Σφαίρας», το οποίο αποτελεί μια περίληψη του ευρύτερου αστρονομικού έργου του με τίτλο «Ύποτύπωσις αστρονομικών υποθέσεων». Θεωρήθηκε σκόπιμο να προστεθούν σχήματα της Ουράνιας σφαίρας με τους σχετικούς κύκλους που αναφέρονται στο κείμενο.

Το δεύτερο μέρος περιέχει το έργο του Δαμιανού «Κεφάλαια τών οπτικών υποθέσεων». Πρόκειται για ένα μικρό έργο Γεωμετρικής Οπτικής, χαμηλότερου όμως επιπέδου από το έργο του Ευκλείδου «Όπτικά – Κατοπτρικά».

Το τρίτο μέρος περιέχει τα έργα του Δομνίνου «Έγχειρίδιον αριθμητικής εισαγωγής» και «Έγχειρίδιον εισαγωγικόν αριθμητικής» (“Πώς εστί λόγον εκ λόγου αφελεΐν)». Πρόκειται για δυο μικρά έργα αριθμητικής. Το δεύτερο από τα προαναφερθέντα έργα του Δομνίνου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι παρουσιάζει για πρώτη φορά τη θεωρία σχετικά με το πώς μπορούμε από έναν δοσμένο λόγο δύο αριθμών να αποσπάσουμε έναν λόγο που επίσης δίνεται και να βρούμε τον λόγο που απομένει.

Κάθε μέρος περιέχει εισαγωγικά στοιχεία για τον συγγραφέα και τα έργα του, το αρχαίο ελληνικό κείμενο της πραγματείας, την απόδοση της στη νεοελληνική και τη σχετική βιβλιογραφία.

(από το εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα)


Τα ανωτέρω στοιχεία και πληροφορίες είναι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά - Επίσημη πληροφόρηση μπορείτε να αντλείτε από τους κατά περίπτωση εκδοτικούς οίκους